Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

SOS! Tα προειδοποιητικά σημάδια ενός όγκου στο κεφάλι…


Οι όγκοι του εγκεφάλου που ξεκινούν από τον εγκέφαλο, ονομάζονται πρωτογενείς όγκοι του εγκεφάλου και μπορεί να είναι καρκινικοί, αλλά μπορεί και να μην είναι καρκινικοί.
Αλλοι όγκοι στον εγκέφαλο προκύπτουν όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε άλλη θέση στο σώμα και κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο. Αυτός ο μεταστατικός όγκος εγκεφάλου είναι ...
4 με 5 φορές πιο συχνός από τον πρωτοπαθή όγκο εγκεφάλου.
Αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν τις ενδείξεις και τα συμπτώματα των όγκων του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του όγκου και τη θέση του εντός του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ απλά όπως ένας επίμονος ήπιος πονοκέφαλος μέχρι μια εντυπωσιακή αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος.
Πονοκέφαλος
Οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται συχνά όταν υπάρχει όγκος στον εγκέφαλο. Οι πονοκέφαλοι που συνδέονται με κάποιον όγκο στον εγκέφαλο είναι συχνά ήπιοι αλλά σταθεροί. Οι πονοκέφαλοι που μοιάζουν με σφυροκόπημα, είναι λιγότερο συχνοί. Οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως πιο επώδυνοι το πρωί και βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι πονοκέφαλοι που οφείλονται σε όγκους του εγκεφάλου συνήθως δεν είναι σοβαροί, αλλά μπορούν να γίνουν σοβαροί με την πάροδο του χρόνου. Ο πόνος μπορεί να ενταθεί με δραστηριότητες όπως το σκύψιμο, ο βήχας ή το φτέρνισμα. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν πονοκεφάλους και οι περισσότεροι πονοκέφαλοι δεν προκαλούνται από εγκεφαλικούς όγκους. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε κάποια σημαντική αλλαγή στο μοτίβο του πονοκέφαλου ή συμπτώματα που εντείνονται με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να δείτε το γιατρό σας.
Αλλαγές προσωπικότητας και ψυχολογικές
Οι αλλαγές στην προσωπικότητα και οι εναλλαγές της διάθεσης, καθώς επίσης και η μείωση των νοητικών λειτουργιών, μπορεί να συμβούν με έναν όγκο στον εγκέφαλο. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές, αλλά μπορεί να είναι και δραματικές και κυμαίνονται από την επιβράδυνση της νοητικής δραστηριότητας μέχρι τις ψευδαισθήσεις. Μερικοί όγκοι του εγκεφάλου έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν προβλήματα μνήμης. Ορισμένοι όγκοι του εγκεφάλου προκαλούν συμπτώματα που μιμούνται την κατάθλιψη, όπως η μειωμένη ενέργεια, ο ύπνος περισσότερες ώρες από το κανονικό και απώλεια ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες.
Επιληπτικές κρίσεις
Πολλοί άνθρωποι με εγκεφαλικούς όγκους παρουσιάζουν σπασμούς σε κάποιο σημείο της πορείας της νόσου. Η επιληψία μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Μπορεί να προκαλέσει σπασμούς σε ένα χέρι ή πόδι ή να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα. Ο τύπος της επιληψίας είναι αντανάκλαση της θέσης του όγκου εντός του εγκεφάλου. Μια επιληπτική κρίση σε έναν ενήλικα που συμβαίνει για πρώτη φορά χωρίς προφανή αιτία, όπως για παράδειγμα θα ήταν ένα τραύμα στο κεφάλι, θα πρέπει να οδηγήσει σε εξετάσεις, προκειμένου να ελεγχθεί η πιθανότητα ύπαρξης ενός εγκεφαλικού όγκου.
Ναυτία και εμετός
Η ναυτία και ο εμετός μπορεί να είναι συμπτώματα ενός εγκεφαλικού όγκου, λόγω της αυξημένης πίεσης μέσα στον εγκέφαλο. Η ναυτία ή ο εμετός που προκαλούνται από μια απότομη αλλαγή στη θέση, όπως μια γρήγορη στροφή στο κρεβάτι, θα μπορούσαν να σημαίνουν την πιθανότητα ύπαρξης ενός εγκεφαλικού όγκου. Ο εμετός μπορεί να συμβεί και χωρίς τη ναυτία. Αν και οι περισσότεροι εμετοί και ναυτίες είναι άσχετοι με κάποιον όγκο στον εγκέφαλο, εντούτοις όταν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος ή νεοδιαγνωσμένη επιληπτική κρίση, θεωρούνται περισσότερο ύποπτοι.
Συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του εγκεφαλικού
Τα συμπτώματα που μοιάζουν με συμπτώματα εγκεφαλικού είναι δυνατό να συμβούν αν ένας όγκος εγκεφάλου διαταράσσει τις κανονικές λειτουργίες μέσω καταστροφής του ιστού ή πίεσης σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, το μούδιασμα ή η αδυναμία στο βραχίονα, στο πόδι ή σε μια πλευρά του προσώπου μπορεί να συμβούν και συχνά να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο όγκος μεγαλώνει. Προβλήματα στην όραση και προβλήματα ομιλίας, είναι άλλα δύο παραδείγματα συμπτωμάτων του όγκου του εγκεφάλου που μιμείται τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου.
ΠΗΓΗ: medinova.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...