Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Κουραμπιέδες οι...κλασικοί!


Η κλασική συνταγή για τους αγαπημένους κουραμπιέδες των Χριστουγέννων.

Υλικά για 25 κομμάτια
Προετοιμασία 25 λεπτά
Ψήσιμο 20 λεπτά

Υλικά

-1/2 κιλό βούτυρο φρέσκο άσπρο ελληνικό
-1½ κιλό αλεύρι περίπου
-150 γρ. ζάχαρη
-4 κρόκους αβγών
-1 ποτήρι του νερού αλισίβα (σταχτόνερο)*
-2 σφηνάκια κονιάκ
-μπόλικο ανθόνερο
-ζάχαρη άχνη


Eκτέλεση
Xτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, χτυπάμε για άλλα 5-6 λεπτά και ρίχνουμε τους κρόκους. Χτυπάμε για άλλα 3 λεπτά και κατεβάζουμε από το μίξερ. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη λεκάνη, προσθέτουμε την αλισίβα, το κονιάκ και λίγο λίγο το αλεύρι, ενώ δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε στους 150°C για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Οταν ψηθούν, τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tip Αλισίβα ή σταχτόνερο: Παίρνουμε στάχτη από το τζάκι (από καθαρά ξύλα ελιάς), την κοσκινίζουμε με τούλι και βάζουμε 2-3 κουταλιές σούπας σε νερό που βράζει σε κατσαρολάκι. Αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κατασταλάξει –λέγεται και κατασταλαχτή– και να κρυώσει. Αφήνουμε το κατακάθι και χρησιμοποιούμε μόνο το καθαρό νερό.
Από το thecookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...