Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Συνταγές με τυριά για τη σημερινή "Τυρινή"


Το όνομα της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς η οποία αποχωρεί, είναι "Τυρινή" ή "Τυροφάγος". Δείτε μερικές πρωτότυπες συνταγές με βάση το τυρί.
Η Κυριακή ονομάστηκε "Τυρινή" επειδή καθιερώθηκε στο τραπέζι της η χρήση των γαλακτοκομικών, σαν ένα "λευκό" πέρασμα από την κρεοφαγία στην χορτοφαγία της Σαρακοστής, αναφέρει το thecookbook.gr.
Αγαπημένο μαγειρικό θέμα -όλης της εβδομάδας και κυρίως της Κυριακής- ήταν και είναι οι κάθε λογής τυρόπιτες, γαλατόπιτες, τα γλυκά με κρέμα και γιαούρτι, ακόμη και...
 οι μακαρονόπιτες που φτιάχνονταν για τις ψυχές, ως "μακαρία". Ετσι η "Τυρινή" λέγεται και "Μακαρονού" εξηγώντας τον συμβολισμό του συγκεκριμένου φαγητού που συνδυάζει και τα μακαρόνια και τα γαλακτοκομικά σε ένα φαγητό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
Tο τυρί είναι υπέροχο σκέτο, αλλά εξίσου απολαυστικό και σε βασικό μαγειρικό ρόλο. O πληθωρικός συνδυασμός του με το κρέας εμπλουτίζει γευστικά τα πιάτα, δίνοντάς τους εκείνη την πικάντικη νότα που κάνει ένα γεύμα να μείνει αξέχαστο.
Σάλτσα τυριού

Μια σάλτσα τυριού είναι ο ιδανικός τρόπος για να εκμεταλλευτούμε σωστά τα περισσεύματα των τυριών που έχουμε στο ψυγείο μας. Συνοδεύει ιδανικά ζυμαρικά, ρύζι, τηγανητά αβγά, βραστές πατάτες, κρέας ψητό ή κοτόπουλο αλλά και σαλάτες με βραστά ή ψητά λαχανικά. Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσένταρ, ρεγκάτο, παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό.

Bράζουμε 300 γρ. γάλα με 1 δαφνόφυλλο και 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σε άλλη κατσαρόλα, λιώνουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο με μία κουταλιά σούπας αλεύρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, το γάλα, 75 γρ. κίτρινο τυρί, μία κουταλιά σούπας παρμεζάνα και λίγο μοσχοκάρυδο (στη μύτη του κουταλιού). Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα.

Ζεσταίνουμε 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ροκφόρ σπασμένο σε κομματάκια μαζί με μερικούς κόκκους μαύρο ή πράσινο πιπέρι. Aνακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία. Η σάλτσα ροκφόρ συνοδεύει τέλεια φιλέτο μοσχαρίσιο, κοτόπουλο ή ακόμα και σολομό.

Nτιπ φέτας με ούζο

Xτυπάμε στο multi 400 γρ. φέτα σκληρή, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας ούζο και πιπέρι, μέχρι να γίνει μια λεία αλοιφή. Συνοδεύει λαχανικά του μπουφέ, κριτσίνια, ψητά λαχανικά, βραστές πατάτες και ζεστό, ψημένο χωριάτικο ψωμί.

Πηγή: thecookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...