Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ποιος είναι ο Ταγίπ Ερντογάν;


Διαβάστε το ακόλουθο κείμενο για να την ετυμολογία του ονόματος του προέδρου της Τουρκίας.
Όσοι έχουν ασχοληθεί με την Ελληνική γλώσσα και με τις υπόλοιπες γλώσσες του κόσμου, έχουν καταλήξει οι περισσότεροι πως όλες προέρχονται από από μία μητρική γλώσσα που δεν είναι άλλη από την Ελληνική. Αν ετυμολογήσουμε το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν έχουμε:

Ταγίπ: Στην Ελληνική το ταγ- είναι το θέμα του ταγ-ός, τάγ-ση (τάξη), τάγ-θηκα (τάχθηκα), ταγ-μένο, τάγ-μα κλπ. Το –ι- είναι συνδετικό και το –π-  σαν σύμβολο σημαίνει στέγη, προστασία, πατήρ κλπ., και θα μπορούσε εδώ να σημαίνει: υπό την σκέπη.
Έρντο: Η μακρόσυρτη στρατιά του κάθε Μογγόλου φιλόδοξου επιβήτορα και επικυρίαρχου λεγόταν ορδή. Λέγαμε οι ορδές των Μογγόλων. Το ορδή κατ΄αρχήν προέρχεται απο το χορδή γιατί έτσι έμοιαζε από μακριά η στρατιά. Το αγγλικό order προέρχεται από το ορδή αλλά η σημασία που του έχουν δώσει είναι τάξη γιατί το πιθανότερο να προήλθε από το στρατό όταν παρατάσσονταν σε ορδές – σειρές, ή όταν περπατούσαν σε σειρά δύο-δύο, τρεις-τρεις, και έτσι το νόημα άλλαξε και έγινε: με τάξη.Το ορδή, αν το αναγραμματίσουμε γίνεται ερδο.
Γαν: Το Γαν είναι πιο βαριά προφορά του Χαν. Χαν είναι το όνομα για τον Βασιλιά στους Μογγόλους. Π.χ. Τζέγκις Χαν, Τιμούρ Χαν (Ταμερλάνος-Τιμουρλένκ), Κουμπλάϊ Χαν. Από το Χαν προέρχονται και τα ασκεναζί ονόματα Κχαν, Κάαν, Κούν,Κοέν, Κόης, κά.
Εάν συνδυάσουμε τις συλλαβές βγαίνουν κάποια νοήματα. Ο Χαν που έχει ταγθεί για την δημιουργία μιάς ορδής (μήπως το ισλαμικό τόξο;), η οποία τι λόγο ύπαρξης θα έχει από το να επιτεθεί για να επιβληθεί και να καταστρέψει την Ελληνοτραφείσα πολιτισμικά Χριστιανική Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι μια πρώτη απόδοση. Ο Χαν που θα οργανώσει και θα βάλει σε τάξη την ισλαμική ορδή, μια άλλη απόδοση. Είτε, αν δεχτούμε τον αναγραμματισμό ως σκόπιμο, μήπως είναι ταγμένος να γυρίσει αντίστροφα την ορδή εάν υπολογίσουμε ότι ο μισός είναι Ποντιακής καταγωγής. Ποια απ’ όλα θα συμβεί; Ο καιρός έχει ωριμάσει και δεν θα αργήσουμε να το διαπιστώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...