Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Εκδόθηκε η απόφαση για την επιδότηση και ασφάλιση της Μαθητείας των σπουδαστών των δημόσιων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.).


Αποτέλεσμα εικόνας για δημόσια ιεκ

Σκοπός της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε σε ΦΕΚ είναι η ρύθμιση των θεμάτων επιδότησης και ασφάλισης της Μαθητείας των σπουδαστών των δημόσιων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.).
Ως Μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και δομής κατάρτισης (δυικό σύστημα). 2. Η Μαθητεία στα Ι.Ε.Κ., η οποία ορίζεται στο εξής ως «Πρόγραμμα Μαθητείας Ι.Ε.Κ.» αποτελείται από δύο τμήματα: ...
«Πρόγραμμα Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.» και «Πρόγραμμα Μαθητείας στο χώρο εργασίας». Η συνολική διάρκεια είναι 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στο Ι.Ε.Κ., στο εξής «Πρόγραμμα Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.», και 768 ώρες μαθητείας στο χώρο εργασίας, στο εξής «Πρόγραμμα Μαθητείας στο χώρο εργασίας».
Το «Πρόγραμμα Μαθητείας Ι.Ε.Κ.» υλοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ., όπως κάθε φορά ισχύει. 3. Η Μαθητεία στις Σ.Ε.Κ., η οποία ορίζεται στο εξής ως «Τάξη Μαθητείας», αποτελείται από δύο τμήματα: το εργαστηριακό μάθημα «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» επτά (7) συνολικά ωρών, επιμερισμένο σε δύο (2) ημέρες εβδομαδιαίως και το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε πέντε (5) ημέρες για ένα σχολικό έτος.
Η «Τάξη Μαθητείας» στις Σ.Ε.Κ. υλοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας των Σ.Ε.Κ. όπως κάθε φορά ισχύει. Άρθρο 2 Επιδότηση Μαθητείας/Αποζημίωση μαθητευόμενων/Ασφαλιστική κάλυψη του «Προγράμματος Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.»
Το «Πρόγραμμα Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΑΝΑΔ - ΕΔΒΜ»του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευόμενων του «Προγράμματος Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.» ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι 17,12€ για τους μαθητευόμενους κάτω των 25 ετών και 19,64€ για τους μαθητευόμενους άνω των 25 ετών. Μέρος της αποζημίωσης επιδοτείται από το ΥΠΠΕΘ μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ και καταβάλλεται από τον Ειδικό Λογαριασμό στους μαθητευόμενους. Το υπολειπόμενο ποσό της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, καταβάλλεται μηνιαίως από τον εργοδότη, στον οποίο πραγματοποιείται το «Πρόγραμμα Μαθητείας στο χώρο εργασίας» της εφαρμογής του «Προγράμματος Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.».
Για τα θέματα της αποζημίωσης/ασφαλιστικής κάλυψης των μαθητευομένων τηρούνται τα παρακάτω: α) Για την καταβολή της επιδότησης από το ΥΠΠΕΘ τηρούνται δελτία παρουσίας/παρουσιολόγια μαθητευομένων, τόσο στην εκπαιδευτική μονάδα όσο και στο φορέα του εργοδότη. β) Το ποσό της επιδότησης του ΥΠΠΕΘ ορίζεται στα 11,00€για κάθε ημέρα του «Προγράμματος Μαθητείας στο χώρο εργασίας» για μαθητευόμενους κάτω των 25 ετών και στα 14€ για τους μαθητευόμενους άνω των 25 ετών. γ) Κάθε εργοδότης (του Ιδιωτικού και του Δημοσίου Τομέα) που απασχολεί μαθητευόμενους υποχρεούται να υποβάλει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΕΡΓΑΝΗ (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΕΤΕΑΕΠ) τον Πίνακα Ε3.4: Αναγγελία έναρξης/μεταβολών Σύμβασης Μαθητείας.
Οι εργοδότες του Δημοσίου υποχρεούνται επιπλέον να καταχωρίζονται το απογραφικό δελτίο κάθε μαθητευόμενου στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Τα ανωτέρω έγγραφα τηρούνται στο αρχείο εργοδότη, ούτως ώστε να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση ελέγχου. δ) Οι μαθητευόμενοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως μισθωτοί και των φορέων-οργανισμών για λογαριασμό των οποίων ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές για όλο το διάστημα μαθητείας στο «Πρόγραμμα Μαθητείας στο χώρο εργασίας». Ο εργοδότης βαρύνεται με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.
eisfores1.jpg
Οι ως άνω εισφορές βαρύνουν αποκλειστικά τον εργοδότη και τον μαθητευόμενο σύμφωνα με τον ανωτέρω πίνακα, όπως ισχύει κάθε φορά. Επιπροσθέτως βαρύνουν τον εργοδότη, εάν υπάρχουν: Εισφορά επαγγελματικού κινδύνου: 1% Βαρέα και ανθυγιεινά: ΕΦΚΑ (Κλάδος Κύριας Σύνταξης): 3,6% και ΕΤΕΑΕΠ (Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης): +2% (όπου υπάρχουν βαρέα και ανθυγιεινά).
Οι εισφορές στον ΕΦΚΑ και τους λοιπούς οργανισμούς, για λογαριασμό των οποίων ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει τις εισφορές τόσο του εργοδότη όσο και του μαθητευόμενου υπολογίζονται στο ήμισυ των πραγματικών αποδοχών και καταβάλλονται μέσα στις κατά νόμο προθεσμίες. Η υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης είναι υποχρεωτική για τον εργοδότη.
Σύμφωνα με το ισχύον ημερομίσθιο και δεδομένου ότι οι εισφορές στο Ε.Φ.Κ.Α. και τους λοιπούς οργανισμούς για λογαριασμό των οποίων ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει τις εισφορές, τόσο του εργοδότη όσο και του μαθητευόμενου υπολογίζονται στο ήμισυ των πραγματικών αποδοχών, οι επιβαρύνσεις εργοδοτών και μαθητευόμενων για κάθε ημέρα «Προγράμματος Μαθητείας στο χώρο εργασίας» διαμορφώνονται ως εξής:
eisf2.jpg
Η επιδότηση δεν καταβάλλεται από το ΥΠΠΕΘ για τις ημέρες της κανονικής άδειας, ασθένειας, δώρων και λοιπών επιδομάτων, (όπου αυτά εξακολουθούν να ισχύουν). Στις περιπτώσεις κανονικής άδειας οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το προβλεπόμενο ημερομίσθιο στους μαθητευόμενους.
Οι εργοδότες που απασχολούν για το «Πρόγραμμα Μαθητείας στο χώρο εργασίας» μαθητευόμενους, αποστέλλουν στο Ι.Ε.Κ. φοίτησης των μαθητευόμενων πρωτότυπο επικυρωμένο μηνιαίο δελτίο παρουσίας (παρουσιολόγιο) και πλήρους απασχόλησης μαθητευόμενου. Το ως άνω παραστατικό πρέπει να αποστέλλεται στο Ι.Ε.Κ. έγκαιρα μετά από την λήξη κάθε μήνα, να πρωτοκολλείται και να φυλάσσεται σε αυτό.
Στον φορέα/ εργοδότη φυλάσσεται αντίγραφο του μηνιαίου δελτίου παρουσίας (παρουσιολόγιο) και πλήρους απασχόλησης μαθητευόμενου.
Tα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. με ευθύνη του οικείου Διευθυντή αποστέλλουν τα παρουσιολόγια μαθητευόμενων της εκπαιδευτικής μονάδας και τα μηνιαία δελτία παρουσίας και πλήρους απασχόλησης των μαθητευόμενων που έλαβαν από τους εργοδότες σε δημόσιο Ι.Ε.Κ., το οποίο υποδεικνύει η Γ.Γ.Δ.Β.Μ. ι) Με ευθύνη του Διευθυντή του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. καταχωρίζονται οι παρουσίες στην εκπαιδευτική δομή και το χώρο εργασίας των μαθητευόμενων σε πληροφοριακό σύστημα.
Η πίστωση των λογαριασμών των μαθητευόμενων πραγματοποιείται από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέα Παιδείας/Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠΠΕΘ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρώτη (1) πίστωση των λογαριασμών των μαθητευόμενων αποτελεί η συμπλήρωση από αυτούς του απογραφικού δελτίου εισόδου συμμετεχόντων ΕΚΤ και αντίστοιχα για την τελευταία πίστωση η συμπλήρωση του απογραφικού δελτίου εξόδου συμμετεχόντων ΕΚΤ και για την τελευταία πίστωση.
Η εμπρόθεσμη υποβολή της ΑΠΔ και της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη καθώς και κάθε άλλη υποχρέωση του εργοδότη ελέγχεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών και υποχρεώσεων επιβάλλονται οι κατά νόμο επιβαρύνσεις κυρώσεις.
Χρηματοδότηση Μαθητείας/Αποζημίωση μαθητευόμενων/Ασφαλιστική κάλυψη της «Τάξης Μαθητείας των Σ.Ε.Κ.»
Η επιδότηση εφαρμόζεται και στις Σ.Ε.Κ.
Για τους μαθητευόμενους στην τάξη Μαθητείας των ΣΕΚ, μόνο κατά το σχολικό έτος 2016-17, εφαρμόζεται πρόγραμμα αναπλήρωσης ωρών εκπαίδευσης της «Ενισχυτικής Εργαστηριακής Εκπαίδευσης της Μαθητείας» στην σχολική μονάδα.
Η αναπλήρωση των ωρών πραγματοποιείται με αύξηση του αριθμού των ημερών ενδοσχολικής εκπαίδευσης, η οποία γίνεται παράλληλα με την εκπαίδευση σε εργασιακό χώρο. Ο αριθμός των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας στη σχολική μονάδα Σ.Ε.Κ μπορεί να είναι έως είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα, επιμερισμένες σε τέσσερις (4) ή πέντε(5) ημέρες έως τη συμπλήρωση 192 ωρών. Η ενδοσχολική εκπαίδευση ολοκληρώνεται στις 30/6/2017, ενώ η εκπαίδευση στο χώρο εργασίας ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση 768 ωρών μαθητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...