Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ονομασία Σκοπίων: Τι λέει ο κόσμος για τον όρο Μακεδονία. Βίντεο

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ονομασία Σκοπίων: Τι λέει ο κόσμος για τον όρο Μακεδονία. Βίντεο

 Εντείνονται οι διεργασίες τόσο στην Αθήνα, όσο και στα Σκόπια αναφορικά με το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, στον απόηχο δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ στο «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Με αγωνία και προβληματισμό παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό. Οι περισσότεροι πολίτες διαφωνούν κάθετα με τον όρο Μακεδονία όπως θα δείτε και στα ρεπορτάζ των περιφερειακών καναλιών στη Θεσσαλονίκη και στις Σερρες.


Πώς σχολιάζουν Αθήνα και Σκόπια τα δημοσιεύματα
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου δεν επιβεβαίωσε, ούτε όμως και διέψευσε τα εν λόγω δημοσιεύματα, αρκούμενος να τονίζει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει στην ονοματολογία. «Η διαπραγμάτευση θα ενταθεί τις επόμενες μέρες, εντός του 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ειδικά μετά την ανασκευή από τους γείτονες διαφόρων ακραίων θέσεων που είχαν υιοθετήσει στο παρελθόν», είπε. «Αυτό που μας ενδιαφέρει», υπογράμμισε, «δεν είναι μία ακατάσχετη ονοματολογία, αλλά είναι να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με συγκροτημένο και σοβαρό τρόπο, ώστε εντός των επόμενων μηνών να έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μία λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια και που μας κληροδότησαν πολιτικές δυνάμεις, που όταν έπρεπε να το έχουν επιλύσει, το διαχειρίστηκαν με βασικό γνώμονα το μικροπολιτικό συμφέρον και την εξυπηρέτηση μίας εθνικιστικής ιδεολογίας στο πλαίσιο ενός εθνικιστικού παροξυσμού».

Ταυτόχρονα, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε πως όταν υπάρξουν εξελίξεις «και όταν δούμε αν και κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα για την εξεύρεση λύσης», προφανώς και θα ενημερωθούν αρμοδίως, αν και δεν μπορεί, όπως είπε, να προεξοφλήσει τη μορφή που θα λάβει αυτή η ενημέρωση.

Δημοσκόπηση για το θεμα της ονομασίας



Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος διέψευσε ότι υπάρχει κάποιου είδους λύση προς το παρόν. «Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οσμάνι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο.

Αποσαφήνισε, μάλιστα, πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Αυτό που έχει σημασία «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης» μέσα στους επόμενους έξι μήνες πρόσθεσε.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως ορόσημο τον προσεχή Φεβρουάριο, «με τη στρατηγική της διεύρυνσης που θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη Διεύρυνση, στο πλαίσιο της βουλγαρικής Προεδρίας, στη Σόφια, και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο».
Tα επίμαχα δημοσιεύματα
   
Σύμφωνα με το infoshqip, το όνομα της ΠΓΔΜ θα αναφέρεται στα σλαβικά, αγγλικά, ελληνικά και αλβανικά, ως εξής:
ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Република Нова Македонија (мк-кир)
Republika Nova Makedonija(mk-lat)
Republic of New Macedonia(eng)
Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας(gr)
Dimokratia tis Nea Makedonia(gr-lat)
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ
Нова Македонија - Nova Makedonija (mk)
New Macedonia (eng)
Νέα Μακεδονία (gr)
ΓΛΩΣΣΑ
Sovremen Makedonski jazik (мк)
Modern Macedonian/Makedonski (eng)
Σλαβομακεδονική γλώσσα - Slavomakedoniki glossa (gr)
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ - ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Македонско (мк)
New Macedonian (eng)
Νεομακεδονική (gr)
ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Нова Македонска Православна Црква–Охридска Архиепископија (мк)
New Macedonian Orthodox Church–Ohrid Archbishopric (eng)
Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέα Μακεδονίας-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας (gr)
Στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά στο όνομα κινείται και εφημερίδα των Σκοπίων η οποία επίσης κάνει λόγο για "Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας".
 

Δειτε το ρεπορταζ του ATLAS TV Κεντρικής Μακεδονίας για το πως βλεπουν οι πολιτες το θεμα της ονομασιας των Σκοπιων:
Συγκεντρώθηκαν ήδη 130000 υπογραφές κατά της ονομασίας Μακεδονία στα Σκόπια. ΒΙΝΤΕΟ
ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ - Ρεπορτάζ του ΤΗΛΕ ΕΠΙΛΟΓΈΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...