Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Κατερίνη Δίον-Όλυμπος Γιορτές Πουλιών 2016 στο Λιτόχωρο και στην Κατερίνη



Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου και Κισσάβου - Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών 2016 (Eurobirdwatch 2016) που θα λάβουν χώρα στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο Λιτόχωρο το Σαββατοκύριακο 1-2 Οκτωβρίου (10:00-14:00) και στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 (9:30-13:00).  
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τον μαγικό κόσμο των πουλιών και για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσής τους και να λάβουν μέρος σε εργαστήρια κατασκευών και φωτογραφίας  και σε περιβαλλοντικά παιχνίδια.  
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί τη μεγαλύτερη ...
εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International και φέτος είναι η 22η χρονιά που θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από  40 χώρες. Το θέμα της διοργάνωσης είναι και φέτος τα μεταναστευτικά πουλιά. Ο γενικός σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.
Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών, για να περάσουν το χειμώνα. Επομένως, στόχος των εκδηλώσεων είναι να ευαισθητοποιηθεί το ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα οι μαθητές για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πτηνά στη Μεσόγειο και για την ανάγκη προστασίας τους.


Οι εκδηλώσεις θα υποστηριχτούν από τον Δήμο Κατερίνης και τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις για την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2016:
• Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (κα Θέμις Νασοπούλου), τηλέφωνο 23520-83000,  ιστοσελίδα: www.olympusfd.gr,  e-mail: fedolymp@otenet.gr &themida@olympusfd.gr, Fb: https://goo.gl/3MXz3J
• Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, τηλέφωνο 23520 22700,  ιστοσελίδα: www.kpeanol.gr, e-mail: kpeanol@sch.gr
• Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας, τηλέφωνο 24930-29571, e-mail: kpe.elassonas@gmail.com, ιστοσελίδα: http://thess.pde.sch.gr/kpe
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ιδρύθηκε το έτος 2002 με το Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας.
Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθορίζονται από το άρθρο 15 του Ν. 2742/99 και  μεταξύ άλλων είναι:  η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των περιοχής, η συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της  προστατευόμενης  περιοχής, η φύλαξη  κ.α.. Τα γραφεία του Φορέα βρίσκονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο Λιτόχωρο.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου ιδρύθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου το 2002 και στελεχώθηκε με εκπαιδευτικούς το 2005. Αποτελεί ένα κέντρο Περιφερειακού τύπου.   Το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου δέχεται εκπαιδευτικούς και μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας. Επίσης αποτελεί φορέα επιμόρφωσης ενηλίκων.                                             
Το Κ. Π. Ε Ανατολικού Ολύμπου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση μαθητών, νέων, εκπαιδευτικών και γενικά πολιτών τόσο της τοπικής όσο και της ευρύτερης κοινωνίας.
Το Κ. Π. Ε. Ανατολικού Ολύμπου σχεδιάζει και υλοποιεί μονοήμερα και πολυήμερα περιβαλλοντικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, συμμετέχει σε θεματικά δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παράγει εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό, οργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια, ημερίδες εκπαιδευτικών και άλλων κοινωνικών ομάδων, αναπτύσσει τοπικές και διεθνείς συνεργασίες και δράσεις, συμμετέχει και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας  ιδρύθηκε το 2008 και υποστηρίζει από το 2009 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αεϊφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και προστασίας των συστημάτων ζωής επιδιώκεται με την προσέγγιση οικολογικών πεδίων όπως είναι το οικοσύστημα του Ολύμπου, η βιολογική γεωργία, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κ.α.
Παράλληλα το Κέντρο, στα πλαίσια της δια βίου μάθησης, υποστηρίζει τις επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και ενηλίκων με τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμαhttp://olympiobima.gr/giortes-poylion-2016-sto-litohoro-kai-stin-katerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...