Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Το Ποντιακό Δρώμενο των Μωμόγερων αναβίωσε στον Σταυρό Ημαθίας

Το Ποντιακό Δρώμενο των Μωμόγερων αναβίωσε στον Σταυρό Ημαθίας
Το Ποντιακό Δρώμενο των Μωμόγερων αναβίωσε στον Σταυρό Ημαθίας το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, από μέλη των Ποντιακών Συλλόγων.

Οι Μωμόγεροι πέρασαν από τις γειτονιές και τα σπίτια του χωριού, χόρεψαν στην ...

κεντρική οδό Αλεξάνδρειας-Βέροιας και παρουσίασαν το δρώμενο στους διερχόμενους οδηγούς.

Στο δρώμενο παίρνουν μέρος συνολικά 22 άτομα που απαρτίζονται από: 13 χορευτές (οι δώδεκα συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου και ο 13ος τον «θεό» χρόνο που είναι και ο αρχηγός του δρώμενου), μία νύφη, ένα παππού, μία γιαγιά, ένα αστυνομικό, ένα γιατρό, μία αρκούδα, ο διάβολος και δύο μέλη που παίζουν νταούλι και αγγείο.



Το έθιμο των Μωμόγερων προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες. Τα μωμο(γ)έρα ή οι μωμό(γ)εροι των Ελλήνων του Πόντου, αρχικά δρώμενα, - εθιμικές παραστάσεις - αγροτών κατά τη διάρκεια του δωδεκάμερου (Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνια) με ευχετηριακό χαρακτήρα, ρίζες αρχαϊκές και βυζαντινά κατάλοιπα, εξελίσσονται σε λαϊκό παραδοσιακό θέατρο το οποίο "παντρεύεται" με τον χορό, παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερο εθνογραφικό και δραματολογικό ενδιαφέρον και αποτελούν τον προπομπό του ερασιτεχνικού θεάτρου των ποντίων.



Πηγή: http://alexandriamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...