Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Σε επιφυλακή ολόκληρη η χώρα για τη νέα επέλαση του χιονιά


Δείτε χάρτες και διαγράμματα για το πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η ΕΜΥ, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και οι ...
θυελλώδεις άνεμοι.
Στο μεταξύ, νεώτερα στοιχεία για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού «Αριάδνη» και τον χιονιά που θα προκαλέσει δημοσίευσε πριν από λίγη ώρα και ο ιστότοπος meteo.gr.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, την Πέμπτη 05/01, η «Αριάδνη» θα βρίσκεται στο Ιόνιο, προκαλώντας από το απόγευμα ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι βροχοπτώσεις θα είναι πιθανότατα πολύ ισχυρές σε περιοχές της Δυτ. Πελοποννήσου. Μέσα στη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όπως η «Αριάδνη» θα κινείται πάνω από την ηπειρωτική χώρα  γρήγορα προς τα ανατολικά,  οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα επηρεάσουν περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και στο Αιγαίο, με τα ισχυρότερα φαινόμενα σε περιοχές της Θράκης από το απόγευμα της Πέμπτης.  Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στα πελάγη, με σταδιακή στροφή σε θυελλώδεις βόρειους στο Ιόνιο.
Τις πρωϊνές/μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 06/01, καθώς η «Αριάδνη»θα βρίσκεται πάνω από το ΒΑ. Αιγαίο (Χάρτης 1), τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένονται κυρίως στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, στις Κυκλάδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να αναμένονται στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, ενώ θα σημειώνονται χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους σε όλο το Αιγαίο, ενώ πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα καλύψουν όλη τη χώρα. Από αργά το βράδυ της Παρασκευής αναμένονται χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.
Χάρτης 1: Η «Αριάδνη» το πρωί της Παρασκευής 06/01 πάνω από το Αιγαίο.

Σε επιφυλακή ολόκληρη η χώρα για τη νέα επέλαση του χιονιά - Εικόνα 0

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο 07/01 και την Κυριακή 08/01, κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα, ενώ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά στη Β. Ελλάδα, αναμένεται ότι η θερμοκρασία μέσα στο Σαββατοκύριακο θα παραμείνει συνεχώς σε πολύ χαμηλά επίπεδα (αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν).

Η παρακάτω διαφάνεια δίνει περιληπτικά τα εντονότερα φαινόμενα ανά περιοχή για το επόμενο τριήμερο.

Σε επιφυλακή ολόκληρη η χώρα για τη νέα επέλαση του χιονιά - Εικόνα 1
Ανοιχτοί για τη φιλοξενία αστέγων όλο το 24ωρο σταθμοί του μετρό στην Αθήνα
Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, θα παραμείνουν ανοιχτοί κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου μέχρι και την Δευτέρα 9/1/2017 οι σταθμοί του μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο, για την υποδοχή, προστασία και φιλοξενία των κοινωνικά ευάλωτων, αστέγων συμπολιτών μας, ενόψει του επερχόμενου δριμύτατου κύματος κακοκαιρίας και ψύχους, με συνθήκες ασφάλειας, στοιχειώδους ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα εκτιμηθεί και εάν χρειαστεί, θα υπάρξει και νέα παράταση της απόφασης.

Θεσσαλονίκη: Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες των δήμων ενόψει του κύματος κακοκαιρίας
Σε πλήρη ετοιμότητα τίθενται οι υπηρεσίες των δήμων ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας. Το αυτοτελές τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι έχει στη διάθεσή του 300 τόνους αλάτι αποχιονισμού και έχει ήδη προχωρήσει στη διανομή 2.000 σάκων με αλάτι σε νοσοκομεία, εκκλησίες και ευαγή ιδρύματα καθώς και στον ανεφοδιασμό 50 προκαθορισμένων σημείων, σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη, οι 40 Εκκλησιές, η Τριανδρία και η Άνω Τούμπα, για χρήση από τους δημότες.
Παράλληλα τίθενται σε 24ωρη ετοιμότητα έξι ειδικά οχήματα (αλατιέρες), τα δύο εκ των οποίων είναι εφοδιασμένα με αποχιονιστικές λεπίδες, καθώς και 15 βυτιοφόρα με αλατόνερο και ένα μικρότερο όχημα άμεσης επέμβασης. Τα συγκεκριμένα οχήματα θα επεμβαίνουν κατά περίπτωση σε όλη την έκταση των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όσοι έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο 2313 318200.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης.
Μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής στα νησιά του Ιονίου και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου.
Μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους θα είναι πυκνές:
Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας.
Από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή και από τα βόρεια η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο, ο οποίος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.
Θυελλώδεις θα είναι οι νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ που θα πνέουν την Πέμπτη, οι οποίοι την Παρασκευή σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση αλλά από το απόγευμα του Σαββάτου βαθμιαιά θα εξασθενήσουν.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...