Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

DW:«Τύμπανα πολέμου,νέα επαναχάραξη συνόρων για πρώην Γιουγκοσλαβία»


Με αφορμή και τις δηλώσεις του Αμερικανού βουλευτή Ντέινα Ρόραμπάκερ περί διάλυσης των Σκοπίων αξίζει να δει κανείς τι συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες.
Η «πυριτιδαποθήκη» των Βαλκανίων που είναι η Γιουγκοσλαβία φαίνεται πως είναι πάλι έτοιμη να εκραγεί καθώς το αίτημα επαναχάραξης συνόρων με ανταλλαγή εδαφών ψιθυρίζεται όλο και περισσότερο στις χώρες που ...
προέκυψαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Με αφορμή και τις δηλώσεις του Αμερικανού βουλευτή Ντέινα Ρόραμπάκερ περί διάλυσης των Σκοπίων αξίζει να δει κανείς τι συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες.
Το πολυπολιτισμικό μοντέλο δεν φαίνεται να αποδίδει όπως αναφέρει η dw.
O ένας είναι πρώην Κροάτης πρόεδρος, ο Γιόζιπ Γιοζίποβιτς, ο άλλος νυν Σέρβος πρόεδρος της Βοσνίας, Μλάντεν Ιβάνιτς. Και οι δύο συμφωνούν ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών που διαδέχτηκαν τη Γιουγκοσλαβία είναι τόσο κακές όσο ποτέ άλλοτε τα περασμένα 20 χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί εγχώριοι πολιτικοί ψιθυρίζουν λέξεις που παραπέμπουν σε κίνδυνο νέας ανάφλεξης στην περιοχή.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς θέλει σε κάθε περίπτωση να ηγηθεί του στρατού που θα εισβάλει στο Κοσσυφοπέδιο, διότι όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων οι Αλβανοί υποτίθεται σχεδιάζουν πόλεμο εναντίον της εκεί σερβικής μειονότητας. Και επειδή σε αυτές τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης οι εθνικές μειονότητες είναι δυσαρεστημένες, κυκλοφορούν και πάλι σκέψεις για αλλαγή συνόρων.
Όλα αυτά τα πυροδότησε άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs που κυκλοφόρησε τέλος του 2016. Ο πρώην βρετανός διπλωμάτης Τίμοθι Λες ανακήρυξε ως αποτυχημένη την πολιτική συμφιλίωσης της Ουάσιγκτον και της ΕΕ και της διατήρησης του πολυπολιτισμικού στοιχείου. Υποστήριξε ότι μόνο με μετατόπιση συνόρων θα μπορούσε να ανακοπεί η αναπόφευκτη νέα ένοπλη σύγκρουση.
Στήριξη βρήκε στο πρόσωπο του πρώην αρχηγού των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών Πιέρ - Ανρί Μπουνέλ, ο οποίος χαρακτήρισε τα προβλήματα της περιοχής ως «τυπικά παραδείγματα παγωμένων διενέξεων».
Απόψεις επ΄αυτού εξέφρασε και ο πρώην ειδικός επί βαλκανικών θεμάτων της CIA Στίβεν Μάιερ. Πρότεινε ανταλλαγή εδαφών για να λυθεί το πρόβλημα με το Κοσσυφοπέδιο που αποτελεί πάντα εστία διενέξεων.
Δηλαδή το βόρειο τμήμα, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους να προσαρτηθεί στη Σερβία και ο σερβικός πληθυσμός στο υπόλοιπο τμήμα με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού να μετεγκατασταθεί στη Σερβία. Σε αντάλλαγμα η Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τη πρώην επαρχίας της.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο αρχηγός των Αλβανών που ζουν στο νότιο τμήμα της Σερβίας, Γιόνουζ Μοσλίζιου θέλει να προσαρτηθεί στην Αλβανία η περιοχή γύρω από το Μπουγιάνοβιτς και το Πρέσεβο. Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα, ζητά από το κοινοβούλιο την επανένωση του Κοσσυφοπεδίου με τη «μητέρα» Αλβανία. Και ενώ η ανταλλαγή εδαφών γύρω από το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται θεωρητικά τουλάχιστον εφικτή, τα προβλήματα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι πιο πολύπλοκα.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, εδώ από καιρό οι Σέρβοι προσπαθούν να αποσχιστούν από τον ομοσπονδιακό ιστό, στον οποίο την πλειοψηφία έχουν οριακά οι μουσουλμάνοι. Οι καθολικοί Κροάτες, με ποσοστό 15% αποτελούν την πιο μικρή εθνική ομάδα που έχει περισσότερους δεσμούς με την Κροατία παρά με την πρωτεύουσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, το Σεράγεβο.
Μόνο λίγοι, όπως ο σέρβος μεταρρυθμιστής πολιτικός Ζάρκο Κόρατς, εφιστούν την προσοχή σε επαναχαράξεις των συνόρων. Σε αναφορά με την κοινωνική μιζέρια και τη μαζική έξοδο νέων και καλά εκπαιδευμένων ανθρώπων, ο Κόρατς έκανε πρόσφατα την εξής έκκληση στην τελευταία έκδοση του ειδησεογραφικού περιοδικού NIN:
«Θέλεις τον πόλεμο και τον θάνατο για μια μεγάλη Σερβία ή προτιμάς να δεχθείς τα υπάρχοντα σύνορα και να πολεμήσεις για να γίνει κάποτε η Σερβία τόπος διαβίωσης;».
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντέινα Ροραμπάκερ που συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και άνθρωπος κοντά στην κυβέρνηση Ν.Τραμπ ζήτησε να διαλυθεί το κράτος των Σκοπίων καθώς πρόκειται περί «αποτυχημένου έργου»
«Η θέση μου είναι ότι τα Σκόπια δεν είναι κράτος. Λυπάμαι, αλλά δεν είναι κράτος. Είναι μια διχασμένη κατάσταση που ποτέ δεν θα είναι σε θέση να πορευτούνε όλοι μαζί.
Ως εκ τούτου, οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί των Σκοπίων θα πρέπει να γίνουν μέρος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το άλλο μέρος της ψευδομακεδονίας θα πρέπει να γίνει μέρος της Βουλγαρίας ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα με την οποία πιστεύουν ότι σχετίζονται»
«Η ιδέα ήταν να διατηρηθούν τα Σκόπια ζωντανά επειδή έτσι αποφάσισε κάποιος 30 χρόνια πριν σε έναν σχεδιασμό που προέκυψε από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας» είπε ο Rohrabacher.
πηγή:difernews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...