Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Oι γαλλικές εκλογές και η Ελλάδα διαλύουν την ευρωζώνη


Φόβοι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για όσα έρχονται…
Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει ήδη ένα τρομερό «τοξικό κοκτέιλ» κινδύνων που θα  δημιουργήσει μια δεύτερη κρίση χρέους και θα προκαλέσει κατάρρευση χειρότερη από ότι το 2012, φοβούνται οι επενδυτές .
Ο πανικός τους εστιάζεται σε σχέση με τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές και την ελληνική κρίση χρέους , δύο προβλήματα τα οποία έχουν ...
προκαλέσει κύμα ανησυχίας στις αγορές, με το κόστος δανεισμού για τις δύο χώρες να  έχει αυξηθεί κατακόρυφα .
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τις γερμανικές και ολλανδικές εκλογές, καθώς και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις τράπεζες της Ιταλίας.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των υποψηφίων που επιθυμούν έξοδο από το ευρώ, όπως η Marine Le Pen στη Γαλλία είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι λαϊκιστές θα ακολουθήσουν  το μονοπάτι του  Brexit και την εκλογή του Ν.Τραμπ.
Την ίδια στιγμή, η κρίση χρέους στην Ελλάδα είναι εκτός ελέγχου, με την Αθήνα, την ευρωζώνη να  διαπληκτίζονται με το διεθνές νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ) για το πώς θα λυθεί  το πρόβλημα.
Η Ελλάδα αγωνίζεται να βρει την χρυσή τομή στο όλο ζήτημα και εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση μέχρι τον Ιούνιο, θα επανέλθει  ο φόβος ρήξης των δύο πλευρών .
Brexit και Τραμπ όμως έχουν βλάψει ανεπανόρθωτα την οικονομία της ευρωζώνης, παραδέχονται οι Βρυξέλλες .
Εν μέσω  κατακλυσμιαίων  κινδύνων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Mario Draghi προχώρησε στην επέκταση του τεράστιου προγράμματος εκτύπωσης χρημάτων εφόσον οι  ανησυχίες γίνουν  πολύ μεγαλύτερες.
Η κεντρική τράπεζα «σπρώχνει» δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία κάθε μήνα, και έχει δεσμευθεί να συνεχίσει την υποστήριξη μέχρι τον Δεκέμβριο.
Οι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι ο πανικός στην αγορά θα μπορούσε να εμβαθύνει τις επόμενες εβδομάδες και  να χτυπήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και φυσικά το ευρώ.
Ο Kathleen Brooks, διευθυντής έρευνας στο City Index Direct, δήλωσε: «Η πολιτική του φόβου, αναμιγνύεται με τις ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει τα μεγάλα χρέη της τον Ιούλιο, κάτι που θα προκαλέσει περαιτέρω μειώσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς και σε ορισμένες αγορές ομολόγων  τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».
Γι αυτό και τα νέα «αισιόδοξα μηνύματα» από το Βερολίνο καθώς η Α.Μέρκελ αντιλαμβανόμενη ότι θα χάσει τις εκλογές από τον Μ.Σουλτς σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να απολύσει τον υπαίτιο της δημιουργίας εχθρότητας απέναντι στην Γερμανία σχεδόν απ’ολες τις χώρες της ΕΕ, τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε προκειμένου να αντιστρέψει το δυσμενές για αυτήν προεκλογικό κλίμα.
Φοβούνται οι δανειστές και οι χώρες που έχουν συσσωρεύσει χρήμα ότι στο τέλος θα τους μείνουν τα «χαρτιά» στα χέρια απαιτώντας παράλογα αιτήματα στην Ελλάδα.

Από τον/την pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...