Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Επιβίωση: Πως κάνουμε το νερό πόσιμο – Επεξεργασια νερου προς καταναλωση

nero
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το νερό πόσιμο και νερό από άγνωστη πηγή, φυσική η τεχνική, πρέπει πάντα να τυχαίνει μίας τέτοιας επεξεργασίας.
Ασφαλώς, αν δεν υπάρχει τρόπος να κάνετε ασφαλές το νερό που θα πιείτε και δεν βρίσκετε άλλη πηγή, τότε η επιλογή είναι απλή:
Το πίνεις και μπορεί να πεθάνεις ή δεν το πίνεις και σίγουρα πεθαίνεις.
• Βράστε το
Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε πως το νερό είναι 100% ασφαλές είναι να το βράσετε για δέκα λεπτά. Αυτό λένε τα περισσότερα βιβλία και οι ειδικοί και είναι θαυμάσιο αν έχετε αρκετά καυσόξυλα για να διατηρήσετε μία φωτιά τόσο πολύ. Είναι επίσης χρονοβόρο, καθώς απαιτείται χρόνος για να αναφτεί η φωτιά, να βράσει το νερό και να κρυώσει ώστε να μπορείτε να το πιείτε. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να ξαναρχίσετε από την αρχή.
Το ιδανικό, λοιπόν, είναι δέκα λεπτά βράσιμο αν διαθέτετε δοχείο και καύσιμα. Αν δεν έχετε τόσα καύσιμα ή χρόνο, μειώστε στα πέντε λεπτά, εκτός και αν το νερό είναι πραγματικά βρώμικο και λασπωμένο.
Αν υπάρχουν ελάχιστα καύσιμα, ένα λεπτό σε σιγανό βρασμό αποδίδει σχεδόν πάντα, και εγώ, προσωπικά, αυτό μόνο κάνω. Σε πραγματική έλλειψη καυσίμων, απλώς ζεστάνετε το νερό μέχρι να πάρει μία βράση, και το πιθανότερο είναι πώς θα γίνει πόσιμο. Πάντως, σίγουρα θα είναι ασφαλέστερο από πριν.
• Χρησιμοποιήστε Χημικά
Σε ιδανικές συνθήκες, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε από τις φανταχτερές ταμπλέτες και τα υγρά που υποτίθεται πως απολυμαίνουν το νερό.
Ένας επιζών σπάνια έχει πρόσβαση σε τέτοιες ουσίες τού εμπορίου, ας δούμε λοιπόν κάποιους αυτοσχέδιους τρόπους για να επεξεργαστείτε το νερό χημικά.
Η χλωρίνη είναι θαυμάσιο μέσο απολύμανσης, βρίσκεται σε όλο τον κόσμο και είναι εύκολη στην χρήση. Υπάρχουν πολλές συνταγές για την ποσότητα, αλλά εγώ προσπαθώ να κρατήσω τα πράγματα απλά και χρησιμοποιώ την συνταγή «Άφθονη», αρκεί να είναι ασφαλής. Βασικά, μία κουταλιά του γλυκού ανά τέσσερα λίτρα δεν θα σας βλάψει.
Κανόνες Προσθήκης Χλωρίνης για Καθαρισμό του Νερού:
1 σταγόνα αναλογίας 10% για κάθε λίτρο
10 σταγόνες αναλογίας 1% για κάθε λίτρο
5 σταγόνες αναλογίας 10% για κάθε γαλόνι ~ 4 λίτρα
50 σταγόνες αναλογίας 1% για κάθε γαλόνι
Διπλασιάστε τις παραπάνω ποσότητες σε πολύ βρώμικο νερό
Προσθέστε την χλωρίνη, κουνήστε δυνατά, αφήστε το μείγμα να ενεργήσει 15-30 λεπτά και πιείτε. Οι περισσότεροι πίνουν καθημερινά λίγο χλώριο μαζί με το νερό της βρύσης τους, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το χλώριο σκοτώνει πολλά, αν όχι όλα τα παράσιτα και αν είναι το μόνο που έχετε, χρησιμοποιήστε το άφοβα. Ιώδιο
Το ιώδιο είναι επίσης καλός τρόπος για την απολύμανση του πόσιμου νερού. Απλώς αργεί περισσότερο, γι’ αυτό αφήστε το να ενεργήσει κάπου 30 λεπτά, ή 60 λεπτά εάν κάνει πολύ κρύο.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχω πάντα στο κουτί των πρώτων βοηθειών ιώδιο σε σταγόνες. Όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μικρό τραύμα, αν δεν έχετε νερό να το καθαρίσετε, αλλά επίσης είναι και ένας τρόπος για να έχετε ασφαλέστερο νερό.
Τα περισσότερα βάμματα ιωδίου πουλιούνται σε σκούρα γυάλινα μπουκαλάκια με περιεκτικότητα 2%. Ρίξτε λίγες σταγόνες στο νερό σας, ανακατέψτε και αφήστε να περάσουν 30 λεπτά πριν το καταναλώσετε.
Σταγόνες Προσθήκης Ιωδίου 2% για Καθαρισμό του Νερού:
2 σταγόνες ανά λίτρο
10 σταγόνες ανά γαλόνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...