Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΤΟ ΣΤΟΥΠΙ" θα αναβιώσει ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το πανάρχαιο έθιμο των ΡΟΥΚΑΤΣΑΡΕΩΝ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΕΘΙΜΩΝ!!
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος "ΤΟ ΣΤΟΥΠΙ" θα αναβιώσει ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το πανάρχαιο έθιμο των ΡΟΥΚΑΤΣΑΡΕΩΝ.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας και ο σκοπός των ρουγκατσάρηδων είναι από τη μία η ... απομάκρυνση του κακού και από την άλλη το ξύπνημα της φύσης μετά τη νέκρωσή της κατά την περίοδο του χειμώνα. Νέοι του χωριού φορώντας προβιές, περιδιαβαίνουν τα σπίτια του χωριού, ευχόμενοι «καλή χρονιά» σε όσους συναντούν στο δρόμο. Τα πρόσωπα και τα σώματα όλων των Ρογκατσιαραίων είναι καλυμμένα με προβιές, ενώ στη μέση τους κρέμονται κουδούνια. Το μπουλούκι συνοδεύεται πάντα από παραδοσιακή ορχήστρα, ενώ χαρακτηριστικός χορός είναι ο Ρογκατσιάρης. Στόχος είναι να περιδιαβούν όλα τα σπίτια του χωριού και να μαζέψουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν, και να ευχηθούν καλή χρονιά .Φωτογραφία του Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Εφέσου.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

3η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 και ώρα 17:00 θα πραγματοποιηθεί η 3 η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων στην Αμφίπολη (χώρος διεξαγωγής του Φεστ...