Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Τι σημαίνει νηστεία


Aς δούμε πρώτα ετυμολογικά την λέξη.
Η άρνηση στην αρχαιότητα εκτός από το γνωστό ουκ και ουχ, ήταν το μη και το νη. Το μη έχει την έννοια της αποτροπής – μεταβολής μιας κατάστασης, ενώ το νη είναι καθαρή άρνηση. Παλαιότερα και προ του 403 πΧ, το νη ήταν νέι. Λέμε νέτα, neinegativeneithernoniet, . Ως νη έχουμε λέξεις όπως, νηκερδές, νηπενθές, νήκουστος, νηλεής, νηνεμία, νηπελέω, νηστεία κ.ά. Το ρήμα εστιάω σημαίνει ...
τρώγω. Εστίασις, εστιατόριο κλπ. Η λέξη νηστεία λοιπόν σημαίνει χωρίς τροφή. Δεν τρώγω. Μένω νηστικός.
Η μεγάλη Σαρακοστή, όπως και έτερα χριστιανικά έθιμα, βασίζεται στην κίνηση της σελήνης και μετατίθεται κάθε χρόνο οπότε λέμε ότι είναι κινητή εορτή. Πριν από την έλευση της σελήνης το έθιμο πρέπει να είχε σταθερή ημερομηνία που γινόταν (οι Αρκάδες όπως και άλλοι Πελασγοί για να τονίσουν τήν αρχαιότητα τής καταγωγής τους, από ΄τι μάς λένε οι αρχαίοι συγγραφείς ονομαζόντουσαν και προσέληνοι ή προσελήνιοι).
Μέχρι και την Ρωμαϊκή εποχή η πρωτοχρονιά συνέπιπτε με την εαρινή ισημερία όπου το φως νικάει πάλι το σκότος και η μέρα αρχίζει πάλι να μεγαλώνει. Η φύση αναγεννιέται και ο άνθρωπος σαν να ξαναγεννιέται. Η εαρινή ισημερία όπου το φως ανασταίνεται και αρχίζει να λάμπει εκ νέου περισσότερο με αποκορύφωμα την Ανάσταση, είναι πιθανόν να ονομαζόταν Λαμπρή, και αργότερα την ταύτισαν με το Πάσχα των εβραίων.
Η μεγάλη Σαρακοστή, 40 ημέρες, πρέπει να υπήρχε και στην αρχαιότητα σαν ένα είδος κάθαρσης πριν την ισημερία. Η ψυχή μας κάνει 40 ημέρες για να φύγει και από τον θνητό αέρα που μας περιβάλλει και έτσι έχουμε τα σαράντα του μακαρίτη. Η λεχώνα για 40 ημέρες δεν εκθέτει το νεογέννητο στο περιβάλλον. Το σπέρμα χρειάζεται 40 ημέρες για να παγιωθεί μέσα στην μήτρα.
Η αρχή της σαρακοστής πριν την Λαμπρή συμπίπτει με την γιορτή του Αγ. Χαραλάμπους (λάμπει από χαρά) και άρχιζε μια πνευματική περίοδος 40 ημερών όπου ο άνθρωπος δεν έτρωγε αλλά ζούσε μόνο με χυμούς και νερό, δηλαδή νήστευε, κάνοντας έναν γενικό καθαρισμό τού οργανισμού του πριν τη νέα χρονιά. Είναι βέβαιο ότι η νηστεία βοηθάει στον διαλογισμό, την εσωτερική έρευνα, και την αναθύμιση και απολογισμό του έτους που πέρασε, τις πράξεις και τα έργα μας χωρίς ενοχές, για να καθαρίσουμε και πνευματικά από το πριν, ενόψει της Λαμπρής και του νέου κύκλου.
ΑΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη σταματάς. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άλλα είναι όλα ίδια…

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΣΑΙ. Υπάρχει λόγος που είσαι διαφορετικός. Ένα σχολείο είναι η Ζωή. Δε χρειάζεται να «μένεις στην ίδια τάξη», από...